Zoeken op de website

kookchallenge 2023 dumkes

HAHA je dacht dat de vorige keer de laatste keer was he. Maar we…

Ingrediënten

  • 115 gram roomboter
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 175 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 6 gram anijspoeder
  • 4 gram gemberpoeder
  • 7 gram anijszaad
  • 80 gram hazelnoten

HAHA je dacht dat de vorige keer de laatste keer was he.

Maar we moeten ook weer terug naar huis toch??

Ik kom uit Friesland dus het leek mij super leuk om een gerecht te maken wat uit Friesland komt. Maar er zijn er zoveel om uit te kiezen: Sukerbole, Healwize bole, Jouster poffen, Sukerlatte, Krudkoeke, maar het worden Fryske dumkes! Deze kleine koekjes krijg je in een fries restaurant bijna standaard bij de koffie. Ook bij alle bakkers kun je ze krijgen. Ze zijn knapperig met een zeer kenmerkende smaak. Maar iedere bakker heeft wel zijn eigen recept dus ze smalen nooit exact hetzelfde. De naam Dumke dankt zijn naam aan zijn vorm: het lijkt op een duim. Hoewel er ook verhalen gaan dat de bakkers hun duim in het warme deeg drukten om hun handtekening te zetten.

Voordat je begint met koken:

– Was je je handen!
– Zet je al je keukengerei klaar.
– Zet je al je ingrediënten (afgewogen) klaar.
– Draag je kleren die een beetje vies mogen worden (of draag een schort)

Tijdens het koken:
– Zorg dat er niet teveel afleiding is.
– Kijk altijd naar wat je doet.
– Je hebt 2 handen gebruik ze ook beide!

Nog een tip:

Kijk eerst de hele video dan weet je een beetje de stappen.

Dan kun je daarna als je het even niet meer weet hoe ik die stap deed dat stukje nog een keer kijken. Kijk niet naar de video als je aan het snijden bent. Dan focus je op je handen!

Hoe maak je de Fryske dumkes

1. Hak of plet de hazelnoten grof.
2. Leg de hazelnoten op een stuk bakpapier op een rooster.
3. Rooster de hazelnoten ± 5 minuten op 180 graden.
4. Doe de boter met de suiker in een kom.
5. mix de boter en de suiker ± 5 minuten tot je een romige massa hebt.
6. Splits het ei
7. Voeg de dooier toe aan de boter/suiker en mix tot je het ei niet meer ziet.
8. Als je hazelnoten klaar zijn; laat ze helemaal afkoelen.
9. Doe de bloem, bakpoeder, zout, anijspoeder, gemberpoeder, anijszaad bij je botermix.
10. Kneed dit met je handen goed door.
11. Doe het deeg in een kom en zet minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.
12. Haal je deeg uit de koelkast.
13. Kneed de hazelnoten door je deeg.
14. Verwarm de oven voor op 160 graden.
15. Haal kleine stukjes van het deeg en rol er een worstje van.
16. Druk het worstje iets plat en leg op een stuk bakpapier op een bakplaat.
17. Bak 20 minuten op 160 graden in de oven.

Inschrijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief