Zoeken op de website

Allergenen

Klaske haar kookworkshops houdt rekening met allergenen

Zoals altijd in gerechten en recepten kun je ook tijdens een kookworkshop een allergenen tegenkomen. Een allergeen is een ingredient waarvoor je allergisch bent. Gelukkig kun je veel ingrediënten vervangen. Op deze pagina besteed ik aandacht aan de meest voorkomende allergenen. Natuurlijk weet ik ook niet alles! Heb jij nog aanvullingen? Laat het me weten via info@klaskehaarkookworkshops.nl

Eieren

Banaan of appelmoes werkt perfect als eivervanger in een cake!
1 ei is 1/2 banaan of 3 eetlepels appelmoes.

In hartige gerechten zijn ingrediënten als tofu/kikkererwten een goede vervanger van ei.
Afhankelijk van wat je maakt kun je het ei ook weglaten.

Lactose

LET OP! koemelk of lactose zijn verschillende dingen.
Als je alleen last heb van de lactose kun je melk etc. heel makkelijk vervangen door lactose vrije producten die tegenwoordig overal te koop zijn.

Koemelk

In veel recepten kun je de koemelk vervangen door plantaardige producten.
Zoals bv van Alpro, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk, rijst melk etc.
Mensen met een koemelkallergie verdragen vaak wel zuivelproducten van geiten, schapen en buffel.
Ook slagroom/yoghurt enz. Zijn er tegenwoordig in plantaardige versie.

Let wel op dat dit soms net wat anders kan reageren op bijvoorbeeld verhitting. Dat is even zoeken en proberen.

Gluten

In mijn recepten gebruik ik regelmatig bloem/meel/zelfrijzend bakmeel, mag je geen gluten?? Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudo granen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff. Let er wel op: deze granen zijn van nature glutenvrij, maar het beste is om deze met een glutenvrij logo of een glutenvrije claim te kopen. Bij haver is dit in ieder geval zeer belangrijk; de haveraren worden vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.

Ook amandelmeel of boekweitmeel is een goede vervanger in zoete gerechten. Ik gebruik zelf bijna altijd amandelmeel ter vervanging van bloem.
Je beslag wordt dan wel iets steviger omdat amandelmeel grover is van structuur.

Noten

Ik gebruik regelmatig noten in de zoete recepten. Mag je ze niet hebben?? Dan kun je ze 9-10 keer gewoon weglaten.
Of als je wel de crunch wil zijn pitten en zaden geschikt.
In gebak zijn pompoen en zonnebloemzaden geschikt.
In hartige pijnboompitten of pompoenpitten.

Pinda

Oké dit heb ik niet van mezelf maar Tahin schijnt de vervanger te zijn voor in ieder geval pindakaas. Suggesties? Kom maar door!

Er zijn nog meer allergenen maar dit zijn wel de allergenen die het meest van toepassing zijn bij de kookworkshops. Als ik bij jou kom of jij bij mij voor een kookfeestje houdt ik altijd rekening met de allergieën.
Ik zal hier ook altijd naar vragen.
Voor een online kookworkshop vraag ik je om hier zelf rekening mee te houden.

Inschrijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief