Zoeken op de website

Appelflap

appelflappen. of heb je liever een andere smaak?

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg
  • 2-3 appels
  • 1 eetlepel rozijnen/krenten
  • 1-3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei
  • citroensap

Appelflappen: Wie kent ze niet?
Ik maak altijd kleine zodat ze lekker weghappen.

Hoe maak je appelflappen:

  1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  2. Schil de appel.
  3. Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis.
  4. Snijd het appelpartje nu nog een keer door de helft en dan in kleine stukjes.
  5. Doe de appelstukjes in de kom met de rozijntjes, suiker en kaneel.
  6. Doe een theelepeltje citroensap door het appelmengsel.
  7. Snijd de plakjes bladerdeeg door de helft, van hoek naar hoek zodat je een driehoekje krijgt.
  8. Doe in het midden een klein beetje appel.
  9. Vouw het bladerdeeg op en druk goed dicht.
  10. Klop het ei los en bestrijk alle hapjes met een beetje ei en strooi hier nog wat suiker over.
  11. Bak 20-25 minuten in de oven op 200 graden.

Tips om appelflappen te maken met kinderen:

  1. Kinderen vinden het vaak enorm leuk om appelflappen te maken. En deze kleintjes zijn perfect voor de wat kleinere kindermond en heb je aan 1 niet genoeg? Dan neem je er gewoon twee!! (of 3)
  2. De bladerdeeg klaarleggen en de velletjes eraf.
  3. De bladerdeeg door de midden snijden. Zijn ze al een beetje bezig met vormen? Geef ze dan bijvoorbeeld de opdracht maak van het vierkant 2 driehoeken.
  4. Ze kunnen de rozijnen door de appel mengen, en de citroensap en de kaneel. De citroensap is trouwens tegen het verkleuren!
  5. Kinderen kunnen het eitje kloppen en de appelflapjes insmeren.
  6. De suiker eroverheen strooien vinden kinderen ook erg leuk (en dan je vingers aflikken uiteraard!!)

    Variatietips:

    Maak de appelflappen ook eens met ander fruit, bijvoorbeeld ananas, kersen, aardbeien, rabarber, mango.
    Je kunt dan ook overleggen wat zou lekker zijn??
    Je kunt de flapjes ook een keer vullen met hazelnoten en chocolade.
    Maar wat dacht je van gehakt?? of kip (kerrie) Of een keer met groente??
    Of met een restje nasi??

Inschrijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief