Zoeken op de website

Witlof ham kaas uit de oven

Jeugd herinneringen.

Ingrediënten

  • 1 grote stronk witlof p.p
  • 2 plakjes ham p.p
  • Kaas
  • 500 ml melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel boter
  • Paneermeel/Beschuit

Witlof ham kaas is bij ons thuis echt een favoriet.
Vroeger toen ik nog thuis woonde kregen we dit bijna iedere week op zondag. En nu als we “thuis” eten staat er meestal witlof ham kaas op het menu. Naast dat het gewoon super lekker is, comfort food en goed voor te bereiden. Is het ook het perfecte gerecht om samen te maken met je kind(eren).

Hoe maak je witlof ham kaas:

  1. Snij het kontje van de witlof af.
  2. Doe hem door de helft en haal het hart uit de witlof.
  3. Doe in een pan met ruim water.
  4. Breng aan de kook en kook een 15 minuten.
  5. Maak ondertussen de bechemelsaus.
  6. Leg op een snijplank per persoon 2 plakjes ham klaar
  7. Doe hier plakjes kaas op.
  8. Giet de witlof af en leg op elk rolletje wat witlof.
    (ik doe meestal 2 rolletjes per persoon dat is een stronk.)
  9. Doe de rolletjes in een ovenschaal en overgiet met de bechemelsaus.
  10. Doe er paneermeel overheen en zet 30-45 minuten in de oven op 200 graden.

Tips als je de witlof ham kaas maakt met kinderen:

Oudere kinderen kunnen de roux, en de saus zelfstandig maken.
(dat was vroeger thuis mijn taak)

  1. Kinderen kunnen heel goed de plakjes ham klaarleggen.
  2. Kaas schaven is best lastig maar het leggen van plakjes is wel een prima taak.
  3. De oudere kinderen kunnen ook schaven. Leer ze dan meteen hoe ze dit veilig kunnen doen.
  4. De witlof snijden: prima voor oudere kinderen.
  5. De jongsten kunnen dan de witlof wassen.
  6. Heb je een kaasrasp?? Kaasraspen is een mooie taak.
  7. Het beschuit verkruimelen boven de ovenschotel (vermorzelen noemt ons zoon het) kunnen kinderen heel goed!!

Inschrijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief